Waarom een weddingplanner of ceremoniemeester voor jullie bruiloft?

In Amerika is het niet meer dan normaal, maar in Nederland moeten we er nog even aan wennen: een weddingplanner of ceremoniemeester inschakelen voor je bruiloft.

Zijn we in Nederland, en vooral Drenthe, Groningen of Friesland, te nuchter hiervoor? Of is het gewoon iets wat we nog niet zo goed kennen? Zien we het als een luxe wat alleen voor de aller rijkste beschikbaar is? Of zien we het nut en dus de meerwaarde er niet van in?

Om meer duidelijkheid te geven over de verschillen tussen het zelf doen of een professioneel iemand inhuren, geef ik hier wat toelichting.

Het plannen, zelf doen of met hulp van een weddingplanner?

Als je gaat trouwen kom je in een hele nieuwe wereld terecht. Dit kan voor de één een meisjes droom zijn maar voor de ander een helse klus. Een gemiddelde bruiloft plannen kost ongeveer een jaar. Je bent natuurlijk niet full time bezig met het plannen, maar er gaat wel veel tijd in zitten. Heb je een druk leven dan kan het maar zo zijn dat tijd vrij maken voor het plannen van de bruiloft er tussendoor glipt.

In de loop van de tijd dienen verschillende beslissing gemaakt te worden. Als je zelf als de slag gaat, moeten jullie zelf in de gaten houden dat je alles tijdig gaat plannen. Je moet zelf op onderzoek uit voor de juiste leveranciers die bij jullie passen. Er zijn tegenwoordig heel veel trouwambtenaren, bakkers en fotografen die jullie kunnen kiezen, maar wie is er echt betrouwbaar en levert wat jullie echt willen? Doordat je ze niet kent kan je soms voor vervelende verassingen komen te staan.

Wanneer je een weddingplanner inschakelt zal deze met jullie meedenken. Samen gaan jullie de wensen doornemen en op basis van die informatie kan een weddingplanner al suggesties doen voor een planning of leverancier die goed bij jullie zal aansluiten. De professional heeft een breed netwerk waardoor ze goed weet welke leverancier te vertrouwen is. Deadlines zal een weddingplanner in de gaten houden waardoor jullie echt ontlast worden. Weddingplanners werken daarnaast met een overzichtelijk document om alle informatie overzichtelijk te bewaren en een prachtig draaiboek te maken.

Wie wordt jullie ceremoniemeester?

Op de bruiloft zelf wil je je niet druk maken over de planning. Je zorgt er dus voor dat iemand anders de ceremoniemeester is op jullie bruiloft. Deze persoon zorgt ervoor dat alles volgens jullie draaiboek kan verlopen. Deze heeft veel contact met de leveranciers, de gasten en ook met jullie als bruidspaar.

Een ceremoniemeester is vaak als een van de eerste aanwezig op de trouwlocatie en checkt of alles klaar staat voor het eerste ontvangst. Zij instrueert de gasten, zorgt ervoor dat de trouwambtenaar even kennis maakt met de getuigen en ga zo maar door. Kortom: het is voor de ceremoniemeester een drukke dag en vaak is het lastig om de dag zelf echt mee te maken. Als iets mis loopt op de dag zelf moeten er soms plannen omgegooid worden. Dit kan stress en een druk geven voor de ceremoniemeester.

Wanneer je een professionele ceremoniemeester inhuurt is deze geen goede vriendin of familielid dus zal het geen probleem zijn dat deze niet de gehele bruiloft ‘meemaakt’. Als er tijdens de speech van je vader iets geregeld moet worden met de locatie, is het geen probleem dat die de mooie woorden mist. Doordat de ceremoniemeester meerdere bruiloften heeft meegemaakt is deze wel opgewassen tegen een stootje, is stress bestendig en kan snel schakelen. Jullie hebben elkaar goed leren kennen dus je kan ervan uit gaan dat deze jullie wensen op de dag zelf zal waarborgen.

En hoe kies je nou?

Overleg samen wat jullie willen. Is er echt genoeg tijd en motivatie om zelf de bruiloft te organiseren? Begin dan lekker samen. Weet je van te voren al dat je snel stress kan ervaren en kan twijfelen over het maken van beslissingen? Wellicht is het dan handig om alvast op zoek te gaan naar een weddingplanner.

Twijfelen jullie nog over het kiezen van de ceremoniemeester? Ga dan eens in overleg met de mensen die jullie zouden willen vragen als ceremoniemeester. Zien zij het echt zitten om op jullie dag allemaal zaken te regelen of willen ze liever de dag zonder druk en zorgen meemaken? Het inschakelen van een professionele ceremoniemeester kan altijd in een latere stap. Maar let wel op, als je te laat kiest kan het zijn dat jullie favoriet al volgeboekt is!